Voor beleidsmakers

Beleidsmakers in het netwerk Ontwerp Veilige Omgeving

Sinds de vuurwerkramp in Enschede zit de schrik bij bestuurders er goed in. Bestuurders met veiligheid in hun portefeuille en burgemeesters moeten op de hoogte zijn van aspecten van externe veiligheid in hun omgeving, zij zijn verantwoordelijk. Eén van de leden van de Commissie van Aanbeveling van dit netwerk Jan Mans, oud-burgemeester van Enschede ten tijde van de vuurwerkramp, heeft dat als geen ander ervaren.

Ook op andere plaatsen in Nederland laat de situatie met betrekking tot de opslag en/of vervoer van gevaarlijke stoffen wel eens te wensen over. De brand in Chemiepack in Moerdijk is daar een stevig voorbeeld van. Bestuurders en burgemeester zijn de beleidsmakers,  zij zitten daar waar de besluitvorming plaatsvindt. Voor het onderwerp, te weten het ontwerpen van een veilige omgeving, is het van cruciaal belang dat zij erbij zijn.

“Het is mijn overtuiging dat een goede ruimtelijke inrichting van Nederland vraagt om over grenzen heen te kijken en álle belangen te verbinden en te integreren. Ook de veiligheid.”

Hans Leeflang

Inspiratiereis, Ontwerpateliers en publicaties.

In het hele land verspreid werken experts op het gebied van ruimtelijke ordening en externe veiligheid samen in het netwerk Ontwerp Veilige Omgeving aan de ruimtelijke kwaliteit én aan de veiligheid van Nederland. Het netwerk is een samenwerkingsverband waarin verschillende disciplines creatieve oplossingen zoeken en vinden. Naast bestuurders delen medewerkers van milieudiensten, veiligheidsregio’s, omgevingsdiensten, bestuurders en professionals van adviesbureau’s hun kennis. Ook studenten haken aan. Zo werken mensen uit de hoek van de externe veiligheid samen met mensen uit de ruimtelijke ontwikkeling.

Wil jij op de hoogte blijven van Ontwerp Veilige Omgeving? Schrijf je dan hieronder in voor onze nieuwsbrief óf volg ons op linkedin.

Delen

Email this to someoneShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on Twitter