Summerschools

Summerschools geven concrete antwoorden

Ontwerp Veilige Omgeving organiseerde samen met het Ministerie van IenW in 2016 summerschools voor ambitieuze studenten. In drie dagen gaan we op een bijzondere locatie samen op zoek naar concrete antwoorden op een ontwikkelopgave voor een gebied met een veiligheidsvraagstuk. Dat maakt de Summerschools tot een unieke leer- en netwerkervaring die door de studenten zeer hoog wordt gewaardeerd.

Summerschool Enschede (oktober 2016)

In oktober2016 hielden we ons bezig met de vraag: ‘Ontwerp het Gouden uur’. Deze summerschool vond plaats in Enschede, waar de vuurwerkramp van 13 mei 2000 externe veiligheid in één keer op de kaart zette. En waar bewoners van Roombeek nog dagelijks herinnerd worden met de gevolgen van de ramp. Ook hier weer mooie, praktische, concrete antwoorden.

Summerschool Ruhrgebied voor Burgemeesters (oktober 2016)

In oktober 2016 nog een bijzondere summerschool, namelijk één voor burgemeesters. Kort, krachtig en inspirerend is de 24-uurs reis naar het Ruhrgebied. Burgemeesters worden bijgepraat over hun verantwoordelijkheid voor externe veiligheid in de nieuwe omgevingswet. Met collega’s bezoeken zij vakgenoten in het Duitse Ruhrgebied waar chemiepark Marl de levensader voor het gebied is maar tevens een bedreiging vormt. ChemieMarl is een van de grootste chemische industriecomplexen in Europa.

Summerschool in Amsterdam (augustus 2016)

In augustus vond er een summerschool plaats in Amsterdam.  Amsterdam groeit. En daarmee wordt alles ‘binnen de ring’ interessant als woongebied. Zeker het gebied Sloterdijk I dat vlakbij het Westergasterrein ligt en mooi tussen de ruigheid van de haven en de schoonheid van de binnenstad. Waar nu nog een gemengd bedrijventerrein ligt, komt een hoogstedelijk woongebied. De vraag is niet of, de vraag is vooral hoe. De Hoofdvraag van deze summerschool zal zijn: Maak een omgevingsvisie voor Sloterdijk I vanuit de nieuwe regelgeving met een spotlight op het nieuwe omgevingsveiligheidsbeleid. Ontwikkel een hoogwaardig hoogstedelijk gebied. Lees hier de informatie over de eerste dag en de lessen die de deelnemers leerden over Sloterdijk.

Summerschool Ruhrgebied voor studenten (februari 2016)

Zo zijn we in februari 2016 met studenten in het Ruhrgebied geweest. we hebben ons hier bezig gehouden met de vraag welke ontwikkelmogelijkheden er zijn in dit extreem onveilige gebied. In juli 2016 gaan we met studenten naar Wijk aan Zee: we maken vast een testritje voor de nieuwe omgevingswet.

Delen

Bestand downloaden