Blog 23.07.2016

23 studenten in Wijk aan Zee

“Op papier ziet het er mooi uit, maar hoe werkt het echt?”

23 studenten in Wijk aan Zee

Wijk aan Zee, een mooi gebied vlakbij de zee waar men huizen voor starters wil bouwen. Maar er is ook Tata Steel en een opslag van oude films van het EYE-museum in de duinen. Hoe valt dat in te passen in de nieuwe Omgevingswet, de omgevingsvisie en een nieuw omgevingsveiligheidsbeleid dat daarmee in werking treedt? ‘Op dit moment werken we aan het finetunen van de regels’, vertelt Aniek Ahlers, beleidsmedewerker veiligheid en risico’s bij het Ministerie. ‘En bij dat finetunen hoort een testfase. Want het mag er dan op papier mooi uitzien, maar hoe werkt het echt?’

En de winnaar is: Industrial Dunes

In drie dagen schreven de studenten en jong professionals een omgevingsvisie voor Wijk aan Zee met de focus op omgevingsveiligheid. De winnende groep focuste zich in de visie op de unieke combinatie tussen industrie en het kustlandschap.

de winnende groep met ‘Industrial Dunes’

De winnende groep versloeg de vier andere groepen door de nadruk te leggen op de kansen die de Omgevingswet biedt via de flexibilsering. In de visie met de naam Industrial Dunes mogen nieuwe woningen worden gebouwd, maar de inwoners zijn zelf verantwoordelijk voor het risico dat ze nemen door te wonen in een gebied waar de externe veiligheid op gespannen voet staat met de leefbaarheid. Ook pleit de groep voor een intensievere relatie tussen de industrie en het dorp via de levering van restwarmte en de beoefening van extreme sporten.

Summerschool mondt uit in kans traineeship

De prijs werd uitgereikt door Peter Torbijn, directeur bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Dit was niet de enige prijs die werd uitgereikt. Ook werden onder de 23 deelnemers twee vacatures uitgeschreven; eentje bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (tegenwoordig Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) en bij de Omgevingsdienst IJmond. Een unieke kans voor de talenten om betaalde ervaring op te doen binnen deze organisaties en voor de organisaties een unieke kans om nog langer gebruik te maken van het talent uit deze groep via een eenjarig traineeshipprogramma.

Gerelateerd

Bestand downloaden