Blog 1.05.2017

Chemelot in Sittard

Naftakrakers, polymerisatiefabrieken, ammoniakfabrieken en salpeterzuurfabrieken in Sittard. Je zal er maar in de buurt wonen. Chemelot in Sittard is één van de meest interessante gebieden op het gebied van ruimtelijke ordening en externe veiligheid in Nederland.

Chemelot in Sittard, je zal er maar wonen

Voor de gemeente Sittard-Geleen zijn begrippen als externe veiligheid en groepsrisico dagelijkse kost. Met Chemelot binnen de gemeentegrenzen, doen de ruimtelijke en veiligheidsprofessionals aan veilig ontwerpen voor gevorderden. En daarom organiseren we er ook een ontwerpatelier voor gevorderden. We gaan samen nadenken over nieuwe oplossingen voor zelfredzaamheid. Het ontwerpatelier wordt dus voor één keer een innovatieatelier.

Versterken van zelfredzaamheid

De belangrijkste vraag die centraal staat tijdens dit ‘innovatie-atelier’ is hoe we de zelfredzaamheid van de bewoners (en gebruikers) van het gebied kunnen versterken. Dat is belangrijk omdat in het eerste half uur na een ramp de kans op slachtoffers het grootst is. De hulpdiensten zijn dan meestal nog niet ter plaatse.

Op een goede manier vluchten of juist niet?

Met andere woorden: hoe zorgen we ervoor dat de mensen in het gebied op de goede manier vluchten of juist niet? Dat is geen gemakkelijke opgave. Mensen weten wel dat een sirene gevaar betekent. Maar veel minder mensen ondernemen actie als die sirene afgaat.

Innovatieve manieren om zelfredzaamheid te vergroten

Tijdens het kennisatelier en het ontwerpatelier willen we nieuwe innovatieve manieren bedenken om de zelfredzaamheid te vergroten. Dat doen we op de manier die we kennen: uitgaande van een bestaande casus. Maar waar we in andere ontwerpateliers focusten op ruimtelijke maatregelen, is hier het icoon ‘communicatie’ het meest belangrijk.

Wij zoeken 12 topstudenten en jongprofessionals die op donderdag 18 mei samen met experts innovatieve ideeën bedenken. Meld je hier aan! Je kunt je nog aanmelden voor dit gratis kennisatelier tot 3 mei.

Gerelateerd

Bestand downloaden