Blog 22.02.2016

Geslaagd Ontwerpatelier in Leerdam!

De casus in Leerdam: Bouwen rond een LPG-station. Nederland is op sommige plekken knap vol. Omdat functies dicht op elkaar zitten kan externe veiligheid in de knel komen.Een ochtend vol risicocommunicatie.

Een ochtend brainstormen, wandelen, discussiëren en tekenen leverde in Leerdam concrete aanbevelingen aan het stadsbestuur op. Het ontwerpatelier van Ontwerp Veilige Omgeving boog zich met lokale stakeholders en deskundigen over de gevolgen van ruimtelijke ontwikkeling en regels die in de loop der jaren veranderen. Kan communicatie een bijdrage leveren aan het vergroten van de externe veiligheid?

Op locaties waar we eind vorige eeuw nog gewoon een risicobron plaatsten, zouden regels en omwonenden dat nu niet meer toestaan. Maar als een situatie is ontstaan hoeft dat niet direct te wijzigen. Toch kan het raadzaam zijn om omwonenden te wijzen op de risico’s. Of maak je dan slapende honden wakker?


Het gemeentebestuur van Leerdam wilde graag ideeën en suggesties horen over de communicatie met mensen die binnen de hindercirckel van een risicobron wonen. De kans dat er iets gebeurt rond een risicobron is niet groot. En met de publicatie van de risicokaart is aan de wettelijke verplichting voldaan.

Toch is het de moeite waard om kansen en mogelijkheden voor communicatie te onderzoeken. Met lokale deskundigen en betrokkenen boog het ontwerpatelier zich een ochtend over deze materie. Het resultaat is een reeks concrete aanbevelingen en scenario’s waarmee het gemeentebestuur een beslissing kan nemen over het vervolg.

Gerelateerd

Bestand downloaden