Blog 20.06.2017

Groenstrook scheidt woonwijk van industrieterrein

Centraal tussen Rotterdam en Antwerpen ligt industrieterrein Moerdijk. Dit is een van de grootste haven- en industriegebieden van ons land. Boven de grond een groot aantal chemische bedrijven, onder de grond ligt een van de belangrijkste leidingstraten voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. Vlakbij dit industrieterrein wonen mensen, slechts gescheiden door een groenstrook.

Groenstrook scheidt Klundert van industrieterrein

Soms gaat er iets fout. Iedereen herinnert zich nog de brand bij Chemie Pack, inmiddels alweer zes jaar geleden. Een incident met explosies, branden en gifwolken waarvan de effecten op grote afstand merkbaar waren. Nabij het industrieterrein wordt ook gewoond. Dorpen als Moerdijk, maar ook Klundert (officieel een vestingstad) liggen vlakbij. De summerschool die is georganiseerd (28, 29, 30 juni), richt zich op Klundert. Dit dorp wordt slechts door een groenstrook gescheiden van het industrieterrein en is vele malen kleiner dan het industrieterrein.

De vraag tijdens de summerschool is:  Hoe gaat dat samen: een vestingstadje en een veel groter industrieterrein.  De vraag aan de studenten is daar een visie voor te schrijven, waarin ruimtelijk beleid, veiligheid en economie worden geïntegreerd. Wij zijn benieuwd naar de resultaten, we houden u op de hoogte!

Gerelateerd

Bestand downloaden