Blog 8.07.2016
Introductie digitale game tijdens bijeenkomst in Heerenveen
Bestuurders en veiligheidsexperts uit de Noordelijke provincies bogen zich met elkaar over de omgevingsveiligheid bij ruimtelijke ontwerpen. Tijdens een bijeenkomst in het Abe Lenstrastadion op 7 juli discussieerden zij met elkaar over omgevingsveiligheid in de nieuwe omgevingswet en de kansen voor veilig ontwerpen. Bovendien beleefden zij de primeur van de digitale game: Veilig Omgeving Game.
Hans Iserief en Inge de Vries
Op uitnodiging van de provincie Friesland en Ontwerp Veilige Omgeving kwamen de bestuurders en experts van 27 verschillende organisaties in het Noorden van het land bij elkaar. Diverse gemeenten, Veiligheidsregio’s en Omgevingsdiensten lieten zich informeren over de nieuwe omgevingswet, de manier waarop mensen risico’s inschatten en de geschiedenis van veiligheid in ontwerpen.
Volgens gedeputeerde Michiel Schrier is het zorgen voor een veilige omgeving een essentiële taak van overheden. Veiligheid mag geen ondergeschoven kindje worden in de nieuwe Omgevingswet. Risico’s rond opslag en vervoer van gevaarlijke stoffen zie je meestal niet, je ruikt het niet en je hoort het vaak niet, totdat het mis gaat. “Wij hebben allemaal een rol om te zorgen dat onze omgeving veilig is en, we moetende risico’s zo klein mogelijk maken”, aldus de gedeputeerde.
Lancering Veilige Omgeving Game
De bijeenkomst was tevens de introductie van een nieuwe digitale game die verschillende experts in Friesland met elkaar hebben ontwikkeld met ondersteuning van het programma Ontwerp Veilige Omgeving. Dit spel is ontwikkeld om teams te laten samenwerken aan de externe veiligheid bij een ruimtelijk ontwerp. Download de game gratis op uw tablet of laptop via de appstore of playstore en zoek op ‘Veilige Omgeving’.
Veilige Omgeving Game
“Juist omdat je potentiële risico’s niet altijd ziet, is het belangrijk dat mensen zich bij ruimtelijk ontwerpen hiervan bewust zijn. Deze game kan daarbij helpen. Mensen worden zich bewust van de mogelijkheden die er zijn om een gebied veilig in te richten” aldus Aron Duindam, programmamanager Ontwerp Veilige Omgeving. De game is voor alle professionals te downloaden en kan ook worden gebruikt in het onderwijs.

Door de interactieve functie van de game krijg je direct feedback op jouw plan door advies in te winnen tijden het ontwerp. Het maakt mensen ervan bewust hoe je ruimtelijke opgaven plaatst en de risico’s die dat met zich meebrengt. Als je bouwt in de game zijn de gevolgen direct zichtbaar.