Blog 3.07.2017

Nieuw team Ontwerp Veilige Omgeving

Per juni 2017 is het team van het Ontwerp Veilige Omgeving gewijzigd. Een netwerk van specialisten van B-Safe neemt het roer over. “Veel blijft hetzelfde, maar we gaan streven naar een nog grotere invloed in de markt,” aldus Dirk Jan de Boer, programmamanager. Graag stellen we het complete team aan jullie voor. Het netwerk Ontwerp Veilige Omgeving streeft er naar om met innovatieve maatregelen het realiseren van droomprojecten rondom risico’s mogelijk te maken. Het nieuwe team gaat aan de slag!


Het nieuwe team van Ontwerp Veilige Omgeving

Ontwerp Veilige Omgeving organiseert het debat over de ambities om mooie dingen te creëren in een omgeving met een verhoogd risico. Daarbij gaan een functioneel, een mooi en een veilig ontwerp hand in hand.

Visie en uitgangspunten

Onze visie en uitgangspunten zijn als volgt. We bouwen in Nederland graag op die plekken waar ook veiligheidsrisico’s zijn. Dat is níet een bewuste  keuze voor onveiligheid. Maar dicht bij bij het spoor, dichtbij industrie of in een gebied ver onder NAP zien we gewoonweg veel  mogelijkheden. Hier kunnen maatschappelijke en economische ambities gerealiseerd worden.
Veiligheid kan soms een spelbreker zijn. Maar wat ons betreft is dat niet nodig. Door vroegtijdig ‘veiligheid’ als ontwerpvariabele in het ontwerpproces mee te nemen, kan de veiligheid optimaal geborgd worden. Sterker nog: door vroegtijdig veiligheid als uitgangspunt te nemen, kan het plangebied of gebouw alleen maar in kwaliteit toenemen.

Wat gaan we doen

Ontwerp Veilige Omgeving levert in 2017 een bijdrage aan bovengenoemde uitgangspunten door:

  • Het organiseren van creativiteit en innovatie in een ontwerpwedstrijd
  • Het actief betrekken van bestuurders van lagere overheden bij inrichtingsvraagstukken
  • Het ontsluiten van kennis en ervaring in verschillende professionele netwerken
  • Het participeren in de ontwikkeling over de nieuwe wetgeving omgevingsveiligheid.

“Het verschil zit ‘m in de manier waarop wij als nieuw team de uitgangspunten gaan waarmaken, concreet betekent ‘t dat we proberen een bredere doelgroep gaan bereiken. We gaan ons meer focussen op de stedenbouwers en planologen die dagelijks in de praktijk met de materie te maken hebben. Dat doen we op een praktische manier, bijvoorbeeld door een ontwerpwedstrijd te organiseren. Want samen dóen levert het grootste leereffect, daar zijn we van overtuigd.”

Dirk Jan de Boer, programmamanager Ontwerp Veilige Omgeving

Gerelateerd

Bestand downloaden