Blog 11.12.2020

Ontwerpbureau Buro Built wint Ontwerpwedstrijd 2020

Dit jaar organiseerde Ontwerp Veilige Omgeving opnieuw de ontwerpwedstrijd. Vijftien teams, goed voor bijna zestig deelnemers, hadden zich dit keer ingeschreven en hadden allemaal de taak om een nieuw ontwerp te maken voor het plangebied Spoorzone-Amstelwijck in de gemeente Dordrecht. Hierbij moesten ze rekening houden met de bestaande gebiedsidentiteit, de gemeentelijke visie en vier maatschappelijke opgaven (externe veiligheid, mobiliteit, geluid en klimaat). Het team Buro Built van hogeschool de HAN heeft uiteindelijk de Ontwerpwedstrijd 2020 gewonnen. Dat maakte juryvoorzitter Ad de Bont op 3 december bekend tijdens een online bijeenkomst met de mensen van OVO, de opdrachtgevers vanuit de gemeente Dordrecht, alle juryleden en de drie beste teams.

De ontwerpwedstrijd werd begin 2020 gelanceerd. Het programma Ontwerp Veilige Omgeving daagt hiermee studenten en professionals uit om hun capaciteiten op het gebied van veilig ontwerpen te laten zien. De deelnemers werden daarbij ondersteund met onder andere een excursie in het plangebied en met presentatie van verschillende experts over de opgaven in het plangebied. De wedstrijd speelde zich af in de Spoorzone-Amstelwijck, wat de komende jaren moet transformeren tot een veilig woongebied met een nieuwe halte voor een lightrailverbinding. De inzendingen van alle deelnemers worden hierbij als inspiratie gebruikt.

CRITERIA

Van de vijftien belangstellende teams zonden uiteindelijk negen teams hun ontwerp op tijd in. Deze werden beoordeeld door de jury bestaande Ad de Bont (Urhahn Stedenbouw & Strategie), Roelf Bollen (gemeente Dordrecht), Ronald Kooman (gemeente Dordrecht), Bart Witteman (provincie Zuid-Holland) en Mirella Zonderop (veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid). De jury lette op zes aspecten; verwerking van de veiligheids- & gezondheidsthema’s, verwerking van de gebiedsidentiteit & de omgevingsvisie van de gemeente, realisatiekans, overtuigingskracht, innovativiteit & creativiteit en presentatievorm- & techniek.

WINNAAR

De jury vindt het plan van Buro Built het beste. Dit ontwerp scoort van alle inzendingen het beste op de verwerking van de gebiedsidentiteit & de omgevingsvisie van de gemeente, realisatiekans, overtuigingskracht en presentatievorm & -techniek. Er is veel aandacht besteed aan alle criteria waardoor er verleidelijke woongebieden zijn ontstaan. De plannen zijn ook mooi verbeeld. Qua externe veiligheid mist de echte innovatie, maar op alle fronten is wel naar behoren nagedacht over de effecten van risico en de minimalisering ervan.

TWEE EN DRIE

Een team van Saxion StadsLAB is tweede geworden, onder meer vanwege de sterke verwerking van de gezondheids- & veiligheidsthema’s. De derde plaats is voor het studententeam van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Kwaliteit van hun ontwerp is dat er stedenbouwkundig echt voor een vernieuwend concept is gekozen; een groen en landschappelijk gebied als basis.

PRIJSUITREIKING

In een online bijeenkomst op 3 december werd bekend gemaakt wie de winnaars waren en op dat moment bevond een team van OVO zich in hogeschool de HAN om aan te kloppen bij de winnaars. Zij kregen een cheque ter waarde van 2.000 euro overhandigt.

 

Gerelateerd

Bestand downloaden