Blog 21.06.2019

Ontwerpers SVP en TUe winnen OVO ontwerpwedstrijd 2019

Het Team stedenbouwkundig ontwerpers van SVP architectuur en stedenbouw en TU Eindhoven hebben de ontwerpwedstrijd 2019 van het programma Ontwerp Veilige Omgeving gewonnen. Dat maakte juryvoorzitter Rob van der Velden op 21 juni bekend tijdens het WeMakeTheCity festival. Het team maakte een inspirerend integraal ontwerp voor de Achtersluispolder in Zaandam. Door de modulaire opbouw is het plan goed uitvoerbaar.

De ontwerpwedstrijd werd begin 2019 gelanceerd. Het programma Ontwerp Veilige Omgeving daagde studenten en professionals uit om hun capaciteiten te laten zien. De deelnemers werden daarbij ondersteund met onder andere een excursie in het gebied, workshops en de beschikbaarheid van experts. De wedstrijd speelde zich af in de Achtersluispolder in Zaandam. Dit bedrijventerrein aan de grens met Amsterdam transformeert de komende jaren naar een gemengd gebied met naast werken ruimte voor wonen en stedelijke voorzieningen. Externe veiligheid, waterveiligheid, verkeersveiligheid en sociale veiligheid spelen er een belangrijke rol. De gemeente Zaanstad stelt momenteel een ontwikkelstrategie voor de Achtersluispolder op. De inzendingen worden hierbij als inspiratie gebruikt.

Criteria

Van de twaalf belangstellende teams zonden uiteindelijk zes op tijd hun ontwerp in. Deze werden beoordeeld door de jury bestaande uit Rob van der Velden (BNSP), Ad Stenzler (Veiligheidsregio Zaanstreek Waterland), Jeroen Neuvel (RIVM) en Greetje de Jager en Alex Beijers (gemeente Zaanstad). De jury lette op acht aspecten, waarbij integrale verwerking van veiligheidsthema’s, innovatie en creativiteit, faseerbaarheid en realisatiekans het zwaarst wogen.

Winnaar

De jury vindt het plan van de stedenbouwkundige ontwerpers van SVP architectuur en stedenbouw en TU Eindhoven het beste. Elk aspect van veiligheid is benoemd en er zijn concrete maatregelen bedacht om de veiligheid te waarborgen. Het team introduceert voor de transformatie van het gebied het concept van ‘permanente tijdelijkheid’. De jury vindt dat sterk. Bovendien roemt ze de goede presentatie waarbij humor niet is geschuwd.

Twee en drie

Het team met trainees van Tauw werd tweede, onder meer vanwege het realisme: er is zowel oog voor de oplossing, als de kosten. Ook het zwevend wandelpad dat het team bedacht kreeg lof. De derde plaats was voor het studententeam hbo-bouwmanagement en vastgoed. Het realiseren van twee ontsluitingen waarmee zwaar verkeer gescheiden wordt van bestemmingsverkeer, fietsen en voetgangers noemt de jury een ‘sterk idee’.

Prijs

De prijs voor de winnaars bestaat uit €2000,00, de mogelijkheid om te pitchen tijdens het WeMakeTheCity festival en mogelijke vervolgopdrachten.

Bestand downloaden