Blog 3.01.2022
Vier tips van Nils Rosmuller om een veilige leefomgeving te realiseren
Als het gaat om de energietransitie, dan is Dr. ir. Nils Rosmuller één van de weinigen in Nederland die regelmatig kritische vragen stelt over de veiligheidsaspecten van deze onstuitbare ontwikkeling. “Het hele risicobeleid heeft nog steeds niet het licht gezien.” Lees het volledige interview met Rosmuller in het e-book Een veilige leefomgeving. Bekijk hieronder vier tips voor het realiseren van een veilig leefomgeving.
- Bewustwording! Ben je ervan bewust dat er veiligheidsrisico’s gepaard gaan met technologische ontwikkelingen
- Laat de technologische ontwikkelingen in het kader van de energietransitie niet alleen aan de markt over. De markt is tot veel in staat, maar zit soms verlegen om handvatten en richtlijnen. Stel richtlijnen en normen op om ontwikkelaars en ontwerpers te helpen. Dat kan al in de vorm van ‘punten van aandacht’, waarmee de ontwikkelaar rekening kan houden.
- Maak producten intrinsiek veiliger. Bijvoorbeeld door een koel- of blussysteem aan batterijen toe te voegen. Binnen de industrie is dit al langer een gangbare wijze van produceren, omdat een brand direct grote gevolgen zou hebben voor de productie. Bij consumentengoederen zou diezelfde gedachtegang moeten gelden, in plaats van de gedachte ‘als het mis gaat, dan hebben we toch de brandweer om het op te lossen?’
- Leg je ‘final line of defense’ niet te ver. Op dit moment wordt er teveel ingecalculeerd dat de brandweer toch wel komt als het mis gaat. Zorg voor een veilig product en zadel niet je leefomgeving op met de problemen.