Blog 7.05.2019

Winnaar OVO-ontwerpwedstrijd Achtersluispolder op 21 juni bekend

Maar liefst 12 teams hebben een idee ingestuurd voor de ontwikkeling van de Achtersluispolder in Zaandam. Het Programma Ontwerp Veilige Omgeving (OVO) en de gemeente Zaanstad schreven voor dit gebied een ontwerpwedstrijd uit. De inzendingstermijn is op 1 mei gesloten. De jury buigt zich over de inzendingen en maakt op 21 juni de winnaar bekend. De prijs bestaat uit 2000 euro en veel aandacht onder relevante partijen.

Potenties
De Achtersluispolder op de grens met Amsterdam is een gebied met potenties. De gemeente Zaanstad wil het deels verwaarloosde industriegebied samen met marktpartijen ontwikkelen tot een gebied voor werken, wonen en ontspanning. De gemeente Zaanstad en OVO hebben ontwerpteams uitgedaagd om voor het gebied met een inspirerend veilig ontwerp te komen. Daarbij zijn de deelnemers door OVO ondersteund met onder andere ontwerpsessies, informatiebijeenkomsten en een excursie.

Veiligheid
De uitdaging is complex: de Achtersluispolder biedt met zijn ligging aan het Noordzeekanaal volop kansen voor een aantrekkelijk woon- en leefklimaat. En tegelijk zorgen bedrijven, de provinciale weg en twee snelwegen dat externe veiligheid een rol speelt. Dat geldt ook voor waterveiligheid en sociale veiligheid. Het ontwerp vraag kortom om een zorgvuldige afweging van belangen.

WeMakeTheCity
De inzenders kunnen hun ontwerp presenteren tijdens het festival WeMakeTheCity, dat van 17 tot 23 juni wordt gehouden. Een jury onder leiding van Rob van der Velden, voorzitter van de Beroepsvereniging voor Nederlandse Stedebouwkundigen en Planologen (BNSP) beoordeelt de inzendingen en maakt op 21 juni de winnaar bekend. Dat gebeurt tijdens het festival.

Gerelateerd

Bestand downloaden