Over OvO

Ruim 1000 netwerkleden en vele activiteiten

Ontwerp Veilige Omgeving is een landelijk programma. Het is een onderdeel van het meerjarenprogramma versterking omgevingsveiligheid 2021-2024. Er hebben zich al bijna 1000 netwerkleden aangesloten en door het jaar heen organiseren wij vele activiteiten. Bijvoorbeeld summerschools, ontwerpateliers, een ontwerpwedstrijd en workshops. Deze worden zeer hoog gewaardeerd en goed bezocht. Ook heeft het netwerk al een aantal publicaties op haar naam staan. Je vindt ze hier.

Ontwerp Veilige Omgeving – Nederlands van Ontwerp Veilige Omgeving op Vimeo.

Leden van het netwerk zoeken creatieve oplossingen

In het hele land verspreid werken experts op het gebied van ruimtelijke ordening en externe veiligheid samen in het netwerk Ontwerp Veilige Omgeving aan de ruimtelijke kwaliteit én aan de veiligheid van Nederland. Het netwerk is een samenwerkingsverband waarin verschillende disciplines creatieve oplossingen zoeken en vinden. Naast bestuurders delen medewerkers van milieudiensten, veiligheidsregio’s, omgevingsdiensten, bestuurders en professionals van adviesbureau’s hun kennis. Ook studenten haken aan. Zo werken mensen uit de hoek van de externe veiligheid samen met mensen uit de ruimtelijke ontwikkeling.

Een ideale ruimtelijke invulling

Mooie voorbeelden van samenwerking zijn te vinden in het boek ‘Ontwerpen voor een veilige Omgeving’. Wij hebben regels, rekensommen en wetten. Soms staan die in de weg van de ideale ruimtelijke invulling. Op tal van plekken in Nederland hebben ontwerpers problemen opgelost. Stedenbouwkundigen en veiligheidsexperts vertellen hoe zij ondanks een goederenspoor dwars door een stedelijk gebied, toch een veilig scholenpark hebben gerealiseerd. De ontwikkeling van een woonwijk bij een rangeerterrein leek onmogelijk, maar het komt er wel.

BNSP

OvO heeft een samenwerking met BNSP. De beroepsvereniging van Nederlandse Stedebouwkundigen en Planologen. De BNSP is een platform voor ontmoeting, ontwikkeling en ondersteuning voor ruimtelijk professionals.

http://www.bnsp.nl

Delen

Gerelateerd

Bestand downloaden