Voor bestuurders

Sinds de vuurwerkramp in Enschede zit de schrik bij bestuurders er goed in. Bestuurders met veiligheid in hun portefeuille en burgemeesters moeten op de hoogte zijn van aspecten van externe veiligheid in hun omgeving, zij zijn verantwoordelijk. Eén van de leden van de Commissie van Aanbeveling van dit netwerk Jan Mans, oud-burgemeester van Enschede ten tijde van de vuurwerkramp, heeft dat als geen ander ervaren.

Ook op andere plaatsen in Nederland laat de situatie met betrekking tot de opslag en/of vervoer van gevaarlijke stoffen wel eens te wensen over. De brand in Chemiepack in Moerdijk is daar een stevig voorbeeld van. Voor het onderwerp, te weten het ontwerpen van een veilige omgeving, is het van cruciaal belang dat bestuurders daarbij aanwezig zijn.

“Als burgemeester ben je van de rampen. Het is heel belangrijk dat je als bestuurder weet wat je moet doen als er iets gebeurt. Maar het is nog veel belangrijker om te proberen rampen te voorkomen. Want dat is je opdracht! Het gaat hier om bewustwording bij de mensen die gaan over veiligheid en onze ruimte, zoals bestuurders en stedenbouwers.”

Jan Mans

Als bestuurder heeft u uw eigen verantwoordelijkheid en bevoegdheden waarmee u invloed kunt uitoefenen op het veiligheidsniveau in uw gemeente. Sinds 2013 heeft het programma Ontwerp Veilige Omgeving verschillende ervaringsreizen voor bestuurders georganiseerd. Tijdens deze reizen zijn ervaringen gedeeld over de sturing op veiligheidsvraagstukken en zijn bestuurders aan de slag gegaan met het veilig ontwerpen van een gebied. De voorgaande reizen in het Ruhrgebied, Sittard-Geleen en Rotterdam waren leerzaam, inspirerend en succesvol. Voor meer informatie over de ervaringsreis van afgelopen jaar, klik hier.

Activiteiten 2018

Ervaringsreis voor bestuurders omgevingsveiligheid in ruimtelijke plannen
Vanwege het succes van vorig jaar organiseren we dit jaar niet één, maar twee bestuurdersreizen. Deze zullen plaatsvinden op 10 en 11 oktober 2018 in Utrecht en op 21 en 22 november 2018 in Rotterdam.

Klik hier voor meer informatie en aanmelding.

Overige activiteiten 2018
Wilt u aan de slag met omgevingsveiligheid in uw gemeente? Kijk dan op de pagina ‘Activiteiten 2018’ wat wij voor uw gemeente kunnen betekenen.

Wilt u op de hoogte blijven van Ontwerp Veilige Omgeving? Schrijf u dan hieronder in voor onze nieuwsbrief óf volg ons op linkedin.

Delen